Top 10 cele mai mari agentii de turism din Romania, dupa cifra de afaceri

Happy Tour şi Eximtur au rămas cele mai mari agenţii de turism din România după cifra de afaceri, urmate de Christian Tour, potrivit unei analize Mediafax.

Interesant este că toate agențiile din top 10 au declarat  pe 2012 o creștere a cifrei de afaceri, comparativ cu 2011.

Topul ia în calcul doar cifrele de afaceri înregistrate de firme la Ministerul Finanţelor. Agenţiile pot opta să înregistreze fie valoarea cifrei de afaceri, fie doar comisionul aferent serviciilor turistice.

  1. Cea mai mare agenţie de turism la nivel naţional rămâne, ca în fiecare an din ultimul deceniu, Happy Tour, înfiinţată de Nicolae Demetriade şi achiziţionată în anul 2007 de fondul spaniol de investiţii GED. Agenţia a încheiat anul trecut cu afaceri de 182 milioane de lei, în creştere cu 10%.
  2. Pe locul doi s-a menţinut în 2012, ca şi în ultimii ani, agenţia Eximtur, deţinută de Lucia şi Radu Morariu.Firma şi-a majorat vânzările cu aproape 17%, atingând nivelul de 157 milioane de lei.
  3. Christian Tour intră în primele trei agenţii de turism după ce a înregistrat la Ministerul Finanţelor cifra de afaceri de 155,8 milioane de euro, obţinută anul trecut. În ultimii ani, firma Christian ’76 Tour, care deţine turoperatorul, înregistra la Ministerul Finanţelor comisionul obţinut, şi nu cifra de afaceri.
  4. Chiar dacă a avut o creştere a afacerilor cu 16,6%, Perfect Tour, firma deţinută de Corina Păcuraru a coborât o poziţie în topul agenţiilor, ajungând pe locul patru, cu 110 milioane de lei
  5. Pe locul 5 s-a menţinut agenţia online Vola.ro, cu vânzări de 92,8 milioane de lei, cu aproape 40% mai mari decât cele înregistrate în anul precedent. Firma este deţinută de un fond de investiţii polonez, înregistrat în Cipru (66,6%) şi de Daniel Truică (33,3%).
  6. Accent Travel & Events, administrată de Lucian Boronea, a coborât două poziţii, până pe locul 6, deşi afacerile au urcat cu 5%, la 75 de milioane de lei.
  7. Agenţia Hotel Air şi-a păstrat locul 7 din clasamentul de anul trecut, înregistrând afaceri de 74,2 milioane de lei, în creştere cu 30%. Firma este deţinută de cetăţeanul grec Ioannis Ioannidis.
  8. Business Travel Turism, deţinută de Paula Elena Dobrescu, a coborât un loc, până pe poziţia a 8-a, cu afaceri de 66,4 milioane de lei, cu 18,5% mai mari decât cele obţinute în anul precedent.
  9. A intrat în Top 10 şi agenţia Mareea, deţinută de Marius Usturoiu. Firma Mareea Comtur, care administrează agenţia, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 64 de milioane de lei, în creştere cu 47%.
  10. Pe locul 10 s-a menţinut Prompt Service, deţinută de familia Goicea, care a avut anul trecut afaceri de 63,8 milioane de lei, în creştere cu aproape 26%.

Puteți citi aici, materialul integral, cu declarațiile reprezentanților celor 10 agenții din top.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *