Noutaţi din domeniile schiabile

În majoritatea domeniilor schiabile sezonul începe în noiembrie sau decembrie – asta nu înseamnă că în ultimele luni ale toamnei au stat degeaba. Din contra.

În primul rând s-au făcut investiţii de valoare ridicată, în instalaţii pe cablu noi şi moderne, construcţii futuristice şi chiar un nou sat de schi, aşa că pe schiori şi boarderi îi aşteaptă multe surprize în sezonul care tocmai începe.

Mai jos doar câteva din noutăţi:

Arosa/Lenzerheide

Una din senzaţiile acestei ierni: după multe discuţii şi planificări legătura între domeniile schiabile Lenzerheide şi Arosa în cele din urmă perfectă şi astfel din mijlocul lui decembrie cele două alcătuie cel mai mare domeniu schiabil cu legături directe din Cantonul elveţian Graubündner – „Grisunilor“ în limba română. Trei instalaţii pe cablu noi nouţe asigură această legătură: pe partea Arosei o cabină suspendată dublă acoperă distanţa de 1,7 km între Hörnli şi Urdenfürggli, deasupra văii Urdental – de unde şi numele de Urdenbahn. Pe partea Lenzerheider instalţiile Schwarzhorn şi „Weißhorn II“ fac loc unor noi telescaune cuplabile de 6 locuri. Unul duce de la staţia de munte Heimberg până la Mottahütte. A doua secţie uneşte staţia de vale de la Schwarzhorn cu Urdenfürggli. Schiorii şi boarderii pot profita de trei versanţi, un total de 225 km de pârtii, acoperiţi de 42 instalaţii pe cablu.

Arlberg

A doua noutate explozivă a sezonului 2013/2014: şi pe Arlberg aşteaptă mai mulţi kilometri de pârtii, datoraţi asocierii domeniilor schiabile Lech Zürs şi Warth-Schröcken, care duc totalul inclus în skipass-ul „Ski Arlberg“ de la 280 la 341 (domeniile schiabile Warth-Schröcken şi Lech Zürs precum şi St. Anton, St. Christoph, Stuben şi Klösterle/Sonnenkopf). Cu 190 km de pârtii şi 47 instalaţii pe cablu se formează în plus cel mai mare domeniu schiabil din Vorarlberg. Este posibilă legătura Auenfeldjet, o cabină pe cablu unic de 10 locuri.

Auenfeldjet_Arlberg1_ohne (c)

Ischgl

Ischgl lărgeşte domeniul schiabil: la Fimbatal se inaugurează noua telecabină „Piz Val Gronda E5“. O cabină duce dintr-o dată până 150 de persoane la 2812 m altitudine şi deschide astfel posibilităţi şi terenuri înainte necunoscute. De la staţia de minte duce o pârtie roşie de 3 km lungime până în valea Vesiltal. O altă delicatesă specială este recent deschisul domeniu de freeride care se întinde până în Fimbatal. Numărul cabinelor este astfel pentru iarna 2013/14 de 44.

Fanilor Ischgl li se pregăteşte de altfel deja noutate pentru sezonul următor: a început deja reconstrucţia Pardatschgratbahn. Cabina de 4 pers cu cablu unic de pe este înlocuită de o nouă rotativă cu 3 cabluri, care duce din centru pe Grat la cota 2624 şi acoperă cu 1251 m cea mai mare diferenţă de nivel din lume pentru o instalaţie pe cablu. 31 de cabine cu o capacitate de câte 28 persoane oferă locuri jos pentru toată lumea. Partea superioară a cabinei de dinainte rămâne de la staţia intermediară ca mijloc de transport pe Pardatschgrat sub numele „Pardoramabahn“.

 

Silvretta_Ischgl4_(c)TVB Paznaun - Ischgl

Plan de Corones

La Plan de Corones în Dolomiţi se înnoieşte complet telecabina „Alpen“ şi capacitatea creşte de la 6 la 10 locuri datorită noii cabine „Alpen connecting“ care o înlocuri – confortul creşte şi el, cu locuri de piele şi Wi-Fi gratuit la staţia de vale, de munte şi în toate cabinele.

Wagrain

Asta mai lipsea în Wagrain: moderna instalaţie  pe cablu „G-Link“ se întinde din iarna aste peste valea dintre cei doi munţi de schi Grießenkareck şi Grafenberg. Duce de la staţia de mijloc a cabinei “Flying Mozart” (1233 m) la nodul de la staţia de munte a  Grafenberg Express I (1240 m). Cele 2 cabine au o capacitate de 130 de persoane fiecare.

G-LINK_Wagrain3_(c)Bergbahnen Wagrain

Kitz Ski

La Jochberg accesul la domeniul schiabil din jurul Kitzbühel este acum şi mai confortabil: Instalaţia de 10 pers. Wagstättbahn înlocuieşte fostul telescaun de 2 persoane Wagstätt şi teleschiul Wurzhöhe. Şi noul mijloc de transport are două secţiuni, de la staţia de vale până la Wagstättalm şi mai sus la către Wurzhöhe.

4 Vallées

În elveţianul domeniu schiabil 4 Vallées schiorii vor primi de Crăciun un cadou deosebit: o nouă telecabină de 8 persoane leagă Siviez (1730 m) şi platoul Plan du Fou (2430 m). Atractivitatea legăturii dintre sectoarele Siviez şi Tracouetn creşte considerabil datorită capacităţii impresionante de 2400 de persoane pe oră. Se adaugă şi o nouă legătură între Les Mayens de Bruson şi Le Châble cu o altă cabină de 8 persoane care permite accesul uşor din Verbier.

Regiunea de schi Schladming-Dachstein

În Rohrmoos se inaugurează noua cabină de vârf Hochwurzen. Fosta cabină face loc unei cabine moderne de 10 persoane care reduce evident timpii de aşteptare cu o capacitate de transport de 2500 de persoane/oră. Odată cu noua cabină se creează şi o nouă clădire multi-funcţională la staţia de vale. Staţia de munte va fi subterană. 

St. Johann Alpendorf

După 25 ani în serviciu, Panoramabahn I şi II de la Gernkogel au meritat să iasă la pensie şi vor fi înlocuite de 2 telescaune confortabile şi cuplabile. Obergassalm-Bahn este un telescaun de 6 persoane cu scaune încălzite şi bubble. Aici se acordă o atenţie deosebită şi siguranţei pentru copii, cu bări de protecţie, scaun cu suport intermediar pentru picioare şi bandă de transport pentru urcare care se adaptează mărimii. Strassalm-Bahn este un telescaun cu 8 locuri, cu scaune încălzite, bubble şi respect pentru mediul înconjurător: la staţia de munte există o instalaţie de energie solară.

Zillertal 3000

În domeniul schiabil Rastkogel fostul telescaun Lämmerbichl este substituit de un telescaun modern de 6 locuri – bineînţeles cu protecţie de vânt şi scaune încălzite.

Schlick 2000

Cele 2 teleschiuri I şi II şi-au făcut datoria. În locul lor pe schiori îi transportă un telescaun pentru 6 persoane – Zirmachbahn, de la 1910 la 2420 m altitudine – la nevoie protejaţi de vreme şi cu scaunele confortabile încălzite. Alte specialităţi îi aşteaptă în Valea Stubai: cele 2 noi pârtii: coborârea „Kanonenrohr“ („ca din tun”) şi  „Latschen“ („târâita”).

Zillertal Arena

Telescaunul dublu Krummbach din Gerlos trebuie să facă loc pentru un model mai nou: noul telescaun cuplabil de 6 locuri Moseltret-X-Press, cu protecţie şi scaune încălzite. La Gerlos există în plus din iarna asta şi o nouă Kids Speed Check Strecke.

Mellau-Damüls

Pe Mellauer Rossstelle duce din 12 decembrie primul telescaun cu 8 locuri din Bregenzerwald, prin înlocuirea teleschiurilor Rossstell de până acum, în viitor această metodă de transport va aparţine trecutului. De la staţia de munte a Mellaubahn noua instalaţie duce până la 1600 m altitudine. Noua Rossstellebahn are protecţie contra intemperiilor, scaune încălzite şi siguranţe speciale pentru copii.

Hochzillertal

Două noi telescaune, Kristall-Sesselbahn şi Neuhütten-Sesselbahn duc din decembrie schiorii şi boarderii la Centru de Schi Hochzillertal/Kaltenbach mai repede şi mai comod.

Tignes

În Tignes noutatea este chiar o nouă parte de staţiune: Tignes 1800 se adaugă zonelor Val Claret, Le Lac şi Lavachet hinzu. În jurul unei biserici în centru s-a construit un sat cu chalet-uri din piatră şi lemn, în imaginea fostei staţiuni Tignes, care a fost inundată în anii 50. Noua  cabină de 8 locuri „Les Boisses“ îşi transportă pasagerii direct în domeniul schiabil „Espace Killy“. Pe lângă cazările moderne se găsesc aici şi tot restul facilităţilor pentru o vacanţă reuşită la schi – de la şcoli de schi la supermarketuri, de la restaurante la magazine de articole sportive şi piscină cu zonă de saună.

Sölden

Elegant dar gustos în primul rând vă aşteaptă din decembrie Gaislachkogl: pe acest munte se deschide la cota 3048 m un restaurant cu service, de primă clasă. „Ice Q“ pretinde să-şi cucerească vizitatorii cu „Alpine Cuisine“ şi o cramă pe măsură. Faţada de sticlă permite o vedere fără obstacole asupra lumii montane a văii Ötztal. Un alt punct de atracţie deosebit este şi podul suspendat care duce direct pe vârful Gaislachkogl.

Gheţar Stubai

Staţia de munte Gamsgarten devine „Schneekristall Pavillon“ („Pavilionul Cristalelor de Zăpadă”). La 2620 m altitudine se înalţă o clădire cu trei etaje, un magazin de articole sportive de 1.250 m² şi posibilităţi de închiriere la parter precum şi o galerie VIP la etaj, al cărei acoperiş se deschide pe jumătate către sud, când străluceşte soarele. „Departamentul Powder” se extinde pentru freerideri: 5 noi runs pe zăpadă adâncă completează oferta pe Gheţarul Stubai, în timp ce familiile se pot da în voie pe BIG FAMILY Funslope.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *