Inceput de sezon timpuriu: la schi pe zapezile vesnice

Nu este neapărat nevoie să vină noiembrie pentru prima excursie pe pârtii, la urma urmei la ce este bun un domeniu schiabil glaciar?

Nu în toate domeniile de acest tip instalaţiile pe cablu funcţionează de-a lungul întregului an dar cel târziu în septembrie sau octombrie este sigur debutul sezonului.

În Austria numărul domeniilor schiabile pe gheţari este de opt – pentru patru dintre acestea pot fi rezervate pachete la SnowTrex, cu check-in începând din mijlocul lui octombrie.

Distracţie pe zăpadă pe timp de toamnă este posibil prin intermediul nostru în domeniile de mai jos – fiecare din ele se poate mândri cu un superlativ:

© Stubaier Gletscher

Gheţar Stubai
Primele coborâri se fac pe gheţarul Stubai pe data de 12 octombrie. La dispoziţie stau 88 de kilometri de pârtii, acoperiţi de 26 de instalaţii pe cablu la cote între 1750 şi 3210 precum şi 19,5 kilometri de rute de schi – este vorba despre cel mai mare domeniul glaciar din Austria. Caruselul de schi de sub vârful Schaufelspitze s-a asociat în anul 1973, între timp “piramida” montană de 3333 m înîlţime poate fi îconjurată şi în sensul acelor de ceasornic şi în sens contrar. În ceea ce priveşte dificultatea este însă mai degrabă  intermediar, fiind astfel o alegere minunată şi pentru familii – în plus chiar la instalaţia superiară a telecabinei Gamsgarten se află  BIG Family Kinderland şi BIG Family Boardercross, precum şi terenul pentru începători. Însă nici schiorii situaţi la polul opus nu se plictisesc: sunt aşteptaţi cu drag şa porţiune de 1 km de skicross de la Eisjochferner şi la parcul Moreboard Stubai Zoo, la cota 3100, cu elemente cum ar fi rails, box, kicker, wall-ride şi tube distribuite pe 3 lines.  Experţii de la “Departamentul Freeride” au pregătit în schimb 11 freeride runs.

Gheţar Pitztal
Principala atracţie în domeniul schiabil al Pitztal este noua instalaţie Wildspitzbahn – cea mai înaltă cabină din Austria duce sportivii în doar 6 minute pe Brunnenkogel la cota 3440. Dar nu acesta este superlativul principal: Pitztal este el însuşi cel mai înalt gheţar al Tirolului şi este renumit pentru pârtiile sale largi şi pante de zăpadă adâncă unice. Între 1740 şi 3440 m altitudine schiorii şi boarderii se dau pe 37 km de pârtii, cărora li se adaugă nu mai puţin de 42 km de variate. La Mittelbergferner se află mai multe porţiuni de gheţar pentru carving, versantul nordic al Brunnenkogel fiind în schimb mai exigent. Funpark-ul de la cota 3000 m oferă 3 arii, cu boxes, rails, kicker şi o half-pipe. În afara pârtiilor teritoriul este ideal pentru freeride şi Pitztal este pe bună dreptate gazda competiţiei de freeride “Pitztal Wild Face” – următoarea ediţie a evenimentului are loc între 27 februarie şi 1 martie 2014. Nume bine cunoscute din domeniul sunt de exemplu cele ale coborârii de la Mittagskogel sau Schweizer Abfahrt  – “Elveţiana”, de la instalaţia Mittelbergbahn. La restaurantul “Kristall”,  situat chiar pe gheţar se află şi locul de joacă pentru cei mici, cu snowtubing şi derdeluş. Panta de antrenament o găsiţi în apropiere de teleschiul Brunnenkogel.

© Kaunertaler Gletscherbahnen GmbH

Gheţar Kaunertal
Kaunertal şi-a deschis porţile ca domeniul schiabil glaciar în puţin populata vale Kauner abia în 1980 şi este aşadar cel mai tânăr printre gheţarii schiabili ai Tirolului. Cei 38 km de pârtii sunt deserviţi de 8 instalaţii pe cablu şi se întind între 2180 şi 3108 m înălţime. Pârtiile largi şi cu înclinaţie redusă sunt deosebit de potrivite pentru începători şi schiorii care preferă un stil liniştit, adevăratele provocări se găsesc la rândul lor în afara pârtiilor. Domeniul schiabil şi-a făcut un nume datorită numeroaselor posibilităţi de freeride, una din ele fiind variant Weißseejoch.  Nu lipseşte nici un snowpark, a cărui deschidere la început de sezon este sărbătorită cum cere tradiţia, între 10 şi 13 octombrie şi care pune sub plăci diverite kicker combinabile între ele şi deferite lines dar nici o arie dedicată exclusiv copiilor, cu instalaţie de trambulină şi multă aventură. Iar de ajuns se ajunge fără probleme: gheţarul Kaunertal este poreclit şi de “gheţarul drive-in“, fiind situat chiar la faimoasa stradă la altitudine Kaunertaler Gletscherstraße.

Gheţar Hintertux
Domeniul schiabil de 59 kilometri de pârtii la altitudini între 1500 şi 3250 m şi are fără îndoială cel mai lung sezon: este deschis pentru schi tot anul – unic în Austria în acest sens. Pe gheţar funcţionează un număr impresionat de 17 instalaţii pe cablu. Pârtiile de sub piramida Olper sunt variate, în special cele de sub Gefrorenen Wand – “Peretele Îngheţat” şi cele de la instalaţiile Kaserer. Coborâri de freeride se găsesc în zona Lärmstange iar la cota 3200 m terenul este rezervat exclusiv pentru Freestyle, cu Betterpark Hintertux – unul din cele înalt localizate parks din Austria. Cele 5 lines – easy, medium, pro şi 2 jib – sunt completate de o super-pipe. Toamna Betterpark este primul care îţi aşteaptă oaspeţii cu uşile deschise: cei interesaţi de deschiderea de sezon pot să-şi noteze în agendă weekedul 4-6 octombrie. Pentru familii există un park suplimentar unde următoarea generaţie poate învăţa primele tricks pe o porţiune de boardercross, o kicker line şi o rookie line pe măsura ei.

 © www.schultz-ski.at

Gheţar Mölltar
Câteva cuvinte merită însă şi un al cincelea gheţar, mai exact gheţarul Mölltar – chiar dacă check-in-ul la noi se face “târziu”, în prima săptămână a lui decembrie. Este vorba de domeniul schiabil austriac aşezat cel mai aproape de România şi singurul din Carintia – asigură însă şi el zăpadă fără probleme de-a lungul întregului sezon, la altitudine de până la 3000 m şi peste. Pe cei 71 de km de pârtii glaciare şi cei 16 km de variante se găseşte câte ceva pe placul tuturor, indiferent de numărul de plăci, nivelul de cunoştinţe sau stilul preferat. „Mölli“ la Schareck este acoperit de o reţea de 9 instalaţii pe cablu, printre care se numără şi subterana Mölltal-Express – cea mai lungă de acest tip, cu o durată de transport de 8 minute până la cel mai înalt punct. Pentru snowboard există un funpark cu  boardercross, jumps şi multe altele, pentru cei mici un teren separat.

Deci, ce ziceţi de un început de sezon antecipat? Căutaţi atunci oferta potrivită printre selecţia noastră de vacanţe pe gheţar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *