Domenii schiabile exotice: Groenlanda

Gheţari dramatici, aer curat arctic, iceberguri de toate formele şi mărimile – natura Groenlandei este foarte departe de peisajele de acasă.

Doar 19% din suprafaţa acestei cei mai mari insule din lume nu este acoperit de gheaţă!

Poate chiar mai greu de imaginat este însă că aici există cu toate astea doar câteva domenii schiabile, cel puţin în stil european – practic lipsesc instalaţiile pe cablu moderne şi pârtiile preparate sau cu zăpadă sunt şi ele în număr foarte redus.

Două regiuni s-au dezvoltat însă între timp, unde nu doar cei în căutare de aventură îşi găsesc paradisul personal, ci şi sportivii pe plăci în căutare de ceva deosebit: domeniile schiabile de la Maniitsoq şi Uummannaq. “Loc neregulat” este traducerea literală a numelui Maniitsoq – un nume de altfel foarte portivit.

Grönland 1 Jesper Regin Visit Greenland

Teritoriul din jurul aşezării în partea vestică a Groenlandei este un rai pentru freerideri. La doar câţiva kilometri depărtare de exemplu se află deja Apussuit Adventure Camp. Este vorba de un resort cu acces direct la gheţarul Apussuit, al cărui platou împânzit cu denivelări între 800 şi 1100 m şi 250 km² suprafaţă are şi porţiuni pentru cei cu mai puţină experienţă.

În regiune se găsesc însă şi provocări pentru schiorii şi boarderii freestyle cu pretenţii – la gheţarul Kangerlussuaq de exemplu, unde se ajunge cu snowmobilul. Cei mai buni sportivi Cross-Country se antrenează în jurul Apussuit, dar şi echipa norvegiană de schi fond profită de condiţiile optime de pe platoul glaciar.

Pentru a merge mai în interior, o soluţie este elicopterul. Avantajul la heliskiing în Groenlanda: Domeniile nu sunt la fel de înalte ca în Europa sau SUA şi aerul nu este la fel de rarefiat. Nu departe de Apussuit este situat şi Kangaamiut, unde coborârile duc până la malul apei.

Unul din teritoriile cu densitate foarte ridicată de gheţari este Uummannaq în nord-vestul insulei. Aici schiatul este modalitatea normală de deplasare şi regiunea este foarte îndrăgită pentru heliski – schiorii se pot da chiar pe fiorduri şi excursiile pe gheţar sunt o experienţă cu adevărat deosebită. Coborâri deosebit de frumoase sunt de exemplu la gheţarul Sernersuaq.

Grönland 2 Jesper Regin Visit Greenland

Cine este obişnuit cu zăpadă şi gheaţă cât vezi cu ochii nu se lasă cu uşurinţă limitat la pârtii preparate. Din acest motiv, veţi găsi puţine de acest timp în Groenlanda. Dar undeva trebuie şi aici să înceapă orice schior. La capitala Nuuk şi la Sisimiut începătorii găsesc mici teritorii pentru primele alunecări unde le stau la dispoziţie 2 instalaţii pe cablu respectiv 3. La Cross Country Ski Center la Sisimiut rutele sunt măcar marcate, dacă nu preparate – măsoară între 0,5 şi 7,5 km lungime.

Sisimiut este de altfel mai puţin cunoscut pentru pârtiile sale cât pentru evenimentul sportiv departe de pârtiile pregătite care îşi duce participanţii pentru 3 zile pe 160 km – cea mai dificilă competiţie de schi de fond din lume. Arctic Circle Race are loc din 1998 în apropiere de Sisimiut, de-a lungul litoralului vestic al Groenlandei în fiecare an în martie sau aprilie .

Datorită domeniilor schiabile glaciare sezonul durează aici însă non-stop de-a lungul întregului an. În unele luni chiar foarte aproape de sensul absolut de 24 ore pe zi: soarele de miezul nopţii asigură versantele cu zăpadă adâncă nocturnă naturală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *