Cum ne cumparam claparii potriviti

Claparul este cea mai importanta parte a echipamentului de schi. Acesta transmite miscarea schiorului catre schi, deci, atunci cand vine momentul sa iti alegi claparul, nu o face pe graba si apeleaza la un profesionist pentru sfaturi.

Alegerea claparilor confortabili si durabili este la fel de importanta ca si alegerea schiurilor, pentru ca influenteaza cum si cat vei putea sa schiezi intr-o zi si ce fel de experienta vei avea la sfarsitul zilei.

Claparii corespunzatori sunt cei care mentin picioarele respectiv gleznele intr-o pozitie corecta si sunt in acelasi timp si confortabili.

Usor de zis, daca vorbim asa in general dar sa vedem punctual la ce anume trebuie sa fim atenti atunci cand ne alegem claparii.

Mărimea

Cumpărătorii fără experienţă de obicei fac prima greşeală atunci când se duc la cumpărături fără cineva priceput. Nu e aceaşi lucru să cumpărăm încălţăminte de stradă sau clăpari. Clăparii trebuie să fie confortabili la prima încercare şi în poziţia ÎNCHISĂ! Când se închid, călcăiul trebuie să alunece în spate în mod normal iar degetele trebuie sa fie asezate confortabil in varf. Să închidem clăparii şi să încercăm fiecare mod de reglare: reglaj micro, scai etc.

Magazine recomandate de catre noi:

logo_zuga.ro_1374133620 logo_sportisima.ro_1376916673

Dacă în modul acesta am reuşit să ajustăm clăparii să nu ne preseze sau strângă la călcâie sau gleznă, şi degetele de la picior nu ajung la vârful clăparilor (numai aproape) atunci cu mărimea nu o să mai avem probleme. Dacă degetele ating vârful clăparilor, atunci din cauza presării unghiilor, putem să avem o infecţie dureroasă, neplăcută, şi de lungă durată la unghii, deci este foarte important să luăm în calcul şi ciorapii de schi când ne decidem asupra mărimii clăparilor(cel mai bine ar fi sa luam cu noi ciorapii de iarnă la probă).

Dacă este posibil, clăparii trebuie să fie probaţi cu ciorapii pe care o să îi purtăm la schi! La probarea clăparilor întotdeauna se recomandă mersul activ în aceştia, minim cinsprezece minute.

Gleznă, poziţia piciorului, senzaţia de frig

Clăparii trebuie să ţină dar nu să strângă! Fiecare om are o formă diferită la picior, iar în zilele de azi producătorii încearcă să abordeze aceasta problemă cu diferite materiale de căptuseală care îşi schimbă forma. Cu toate acestea se mai întâmplă ca aceşti clăpari să producă bătături, (ex. la tibie) dar aceste bătături pot fi cauzate şi de ciorapi. Dacă ciorapii se adună între picior şi clăpari atunci în foarte puţin timp pot cauza o bătătură. Este o greşeală uriaşă dacă cineva crede că piciorul trebuie să stea nemişcat în clăpari!

În două locuri întotdeauna se mişcă piciorul: la degete şi la călcâie. Mişcarea degetelor înseamnă că acestia nu strâng prea tare, circulaţia sângelui este bună, nu se răceşte si nu amorţeşte piciorul. Mişcarea călcâiului este cauzată de diferenţele ortopedice.

În lateral, piciorul nu are voie să se mişte, dar pe verticală poate avea un joc de 8-10 mm care nu reprezintă o problemă. Clapele trebuie reglate în aşa fel incat ele să ţină piciorul perfect, dar să nu îngreuneze circulaţia sângelui. Cu izolarea termică nu o să avem probleme dacă am respectat regulile când am ales mărimea corespunzătoare de clăpari. Materialele de căptuşeala de azi corespund oricărei cerinţe, aşadar dacă clăparii nu strâng şi avem ciorapi de schi adecvaţi în picioare, atunci oricât de frig ar fi nu poate apărea senzaţia de frig.

Duritate, rigiditate, flex index

Ce înseamnă asta? Fiecare clăpar are un unghi de înclinare care sub presiunea piciorului se schimbă. Este foarte important cât de mare este această presiune la care este supus clăparul, datorită acestei forţe se schimbă duritatea clăparului. Fiecare producător afişează index-ul de duritate pe clăpari (flex index). In general indexul variaza între valorile de 40-120 (valorile intre 130-150 sunt rezervate strict modelelor profesioniste de competitie). Flex index-ul de 40 este recomandat pentru începători, iar cel de 120 este recomandat pentru schiorii avansati şi profesionişti.

Indexul potrivit trebuie găsit între cele două valori. În alegerea acestei valori, cel mai mare ajutor il putem primi de la personalul din magazinele de specialitate. Să nu facem greşeala de a cumpăra clăpari de profesionişti gândindu-ne că pe viitor oricum vom deveni schiori profesionişti! Să cumpărăm clăparii care corespund cerinţelor noastre actuale, deoarece, dacă schiem destul, atunci în 3-4 ani îi uzăm şi suntem gata să ne cumpărăm alţi clăpari care au un flex index mai mare.

Să evităm clăparii cu o singură clapă cu intrarea la călcâie! Este mai uşor să punem piciorul in aceşti clăpari dar este absolut neadecvat pentru schi. Singura clapă strânsă la tibie lasă laba piciorului să se mişte în clăpari, îngreunând controlul schiurilor. Claparii (in general cu 4 clape), ne permit un reglaj exact si se produc pentru fiecare nivel de pregatire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *