Casca si ochelarii de schi

Cel mai important lucru atunci cand alegem casca de schi este ca ea sa se potriveasca bine si sa fie confortabila. Mărimea căştii se stabileşte după circumferinţa capului, care se măsoară imediat deasupra urechilor. Fiecare cască are menţionata marimea pe eticheta interioara.

Tipuri de căşti

In primul rand trebuie sa ne hotaram de ce tip de cască avem nevoie.

Frecvent, căştile sunt împărţite în căşti de schi, de snowboard şi integrale. Însă nu este valabil că pentru schi este nevoie de o cască de schi şi pentru snowboard una de snowboard.

Căştile de schi

Căştile de schi au un schelet de suprafaţă care ajunge până la urechi şi sunt dotate cu fileturi pentru fixarea protectoarelor de barbă. În general se poate spune că, căştile de schi sunt mai sigure decât cele de snowboard.

Căştile de snowboard

La casca de snowboard, urechile sunt acoperite cu un material moale şi aceste dispozitive de acoperire de multe ori se pot desface. Mulţumită materialului mai moale căştile de snowboard sunt mai confortabile.

Căştile integrale

Căştile integrale dispun de un protector de barbă îmbinat fix cu scheletul. Sunt destinate pentru sporturile periculoase de adrenalină şi nu sunt recomande pentru schiorii de agreement.

Magazine recomandate de catre noi:

logo_zuga.ro_1374133620 logo_sportisima.ro_1376916673

Informaţii principale referitoare la căşti

Căptuşeala interioară – Serveşte la izolarea termică a căştii şi la absorbţia parţială a eventualelor şocuri. Din motive igienice poate fi indepartata, însă poate fi fixată şi permanent, Orificiile de aerisire – Orificii care străpung casca, asigurând circulaţia aerului şi astfel derivarea căldurii şi a umidităţii (transpiraţiei). Aerisirea poate fi fixă sau reglabilă – orificiile de aerisire se pot închide cu ajutorul unor închizători sau pârghii aflate pe cască. Reglarea corespunzătoare va fi apreciată în special atunci când este un ger puternic. Cu cât sistemul de aerisire este mai performant, cu atât casca este mai scumpă.

Siguranţă – Garantia sigurantei castii de schi/snowboard o reprezinta corespondenta cu norma EN 1077.
Compatibilitatea cu ochelarii – Cel mai bine ar fi să cumpăraţi casca împreună cu ochelarii. Nu toţi ochelarii cad bine pe cască. De exemplu, unii ochelari au suprafaţa superioară mai rotunjită ceea ce face ca între ochelari şi cască să apară un spaţiu prin care curentul poate sufla neplăcut.

Cand trebuie sa alegem ochelarii de schi , e foarte important sa se analizeze cateva caracteristici care ne pot ajuta in actiunea noastra respectiv: materialul, forma, conditiile atmosferice la utilizare si compatibilitatea cu o casca sau cu ochelarii de vedere.

Materialul :

Cei mai buni ochelari de schi sunt realizati in TPU (poliuretan termoplastic), pentru a garanta un dublu avantaj :
– deformabilitatea la orice temperatura, rigiditatea in caz de temperaturi scazute.
– cea mai buna absorbtie a socurilor pentru a evita spargerea lor si rezultarea unor situatii periculoase

Marimea ochelarilor in functie de fata utilizatorului.

Marimile ochelarilor de schi trebuie alese in functie de marimea fetei care poate fi medie/larga unde se va folosi o marime M (medium) sau L (large). Mai exista si ochelari de schi de dimensiuni standard ce se adapteaza majoritatii utilizatorilor.

Conditiile atmosferice de utilizare :

Pentru a face fata conditiilor atmosferice diverse, exista ochelari de schi dotati cu lentile specifice fiecarei conditii atmosfericepentru a asigura o vizibilitate optima in orice situatie. Pentru a fi siguri ca putem face fata unor situatii multiple este bine sa ne dotam cu cel putin inca o pereche de ochelari de schi adaptata la conditii meteo diverse.

-Pentru Ninsoare si ceata :
Ochelari de schi cu lentile transparente sau galbene care maresc contrastul pentru a garanta o vizibilitate optima in conditii de lumina slaba sau vreme rea sau in ocazii speciale cand schiati in nocturna.

-Cand este inorat :
Se utilizeaza ochelari se schi cu lentile portocalii sau albastre , foarte bune in conditii de lumina medie-slaba.

-Cand este soare :
Se folosesc ochelarii de schi cu lentile inchise sau/si oglinda cu caracteristici de antireflexie.

-Conditii variabile :

In aceasta situatie ochelarii de schi trebuiesc sa fie dotati cu lentile intermediare de culoare usor maro sau chiar usor oglinda. Sunt cele mai bune in conditii de alternanta insorit / inorat. Un alt criteriu foarte important este compatibilitatea ochelarilor de schi cu ochelarii de vedere OTG (Over The Glasses).

Importanta este si Aerisirea ramei care se asigură ca aerul va pătrunde între lentilele ochelarilor şi orificiile amplasate pe partea superioară a ramei, degajându-se în exterior prin orificiile de pe partea inferioară a ramei, fapt care împiedică aburirea ochelarilor.

One thought on “Casca si ochelarii de schi”

  1. )) ahahhahahaha parca sunt eu cand ma duc la cmarupaturi la aceeasi concluzie ajung si eu. Hainele-s facute in serie. Pentru toate . Rar imi gasesc ceva sa zic da ma, ui ce fain imi vine, nu zici ca-s gata de sumo cu rochia asta )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *